Rochia de mireasa reprezinta, din punct de vedere al designului, o combinatie ideala de forme, modele, volume, densitati, texturi, de diferite „matasuri”, cum se spune, desi matasea propriu-zisa este doar una dintre numeroasele optiuni aflate la dispozitia creatorilor de asemenea bijuterii vestimentare. Poate ca preferi sa nu faci o problema si din asta, fiindca organizarea unei nunti vine cu atatea altele care nu pot fi evitate, insa a acorda putina atentie si acestui aspect te poate ajuta sa intelegi anumite lucruri legate de tinuta unei rochii pentru mirese, de cum vine pe tine si de ce, de pret si, nu in ultimul rand, de confort.
Materiale ideale pentru rochii de mireasa simple, dar niciodata banale
Anumite materiale se preteaza mai bine decat altele la rochii de mireasa tip printesa, de exemplu, stranse in partea superioara si voluminoase in partea de jos, fiecare model fiind avantajat de rigiditatea unora sau flexibilitatea altora, caracteristici care dicteaza locul si suprafata pe care diverse tesaturi le vor ocupa in structura tinutei unei femei in ziua nuntii ei. De asemenea, vizual, materialele au diferite grade de reflectare a luminii si densitati variate, influentand inclusiv modul in care reactioneaza la miscarile miresei.

Tipuri de materiale
Matasea naturala – Este cel mai popular material ales de mirese pentru rochiile in care isi vor afisa toata eleganta si feminitatea cu care sunt inzestrate, desi nu este cel mai accesibil. Insa ziua nuntii nu este cea in care sa faci alegeri in functie de buget, ci de ceea ce iti transmite oglinda. Si nu o sa-ti mai poti lua ochii de la tine imbracata in matase, un material fin, lucios, lejer si usor, care intensifica stralucirea oricarei femei, fiind perfect compatibil atat cu modelele conventionale de rochii de mireasa, cat si cu cele moderne.
Satinul – Este un material fluid, cu o consistenta pronuntata, compus dintr-o combinatie de fibre tesute. Reprezinta o alternativa mai accesibila la matase, fiind preferat de designeri datorita rezistentei si combinatiilor variate in care poate fi inclus, atat ca baza pentru dantela, pe dedesubtul rochiei de mireasa, cat si cu rol de captuseala ori pentru bolerouri sau maneci.
Voalul natural – Este un material transparent, moale si foarte fin, realizat dintr-o mare varietate de fibre. Poate fi natural, de exemplu din matase, sau sintetic, din poliester. Acesta creeaza un plus de volum si dinamizeaza o rochie de mireasa prin valurile de voal parca in continua miscare.
Organza – Este un material transparent si usor, caracterizat printr-o rigiditatea temperata, datorita careia ajuta la „construirea” anumitor sectiuni ale rochiei de mireasa. Constituie, astfel, o optiune apreciata pentru crearea de falduri sau volane si, in general, pentru a da volum fustei. Poate fi naturala, realizata din matase, dar si sintetica, cu un aspect lucios mai pronuntat.
Tulul – Este un material tip plasa, transparent, foarte usor, eteric si, la fel ca organza, cu o consistenta care, in functie de gradul de rigiditate, il face ideal pentru utilizarea atat ca baza pentru celelate straturi ale rochiei de mireasa, cat si ca element de suprafata, conferind amploare tinutei. Mat sau lucios, isi pastreaza foarte bine forma si, astfel, mentine volumul fustei.
Taftaua – Este un material greu, comparativ cu optiunile mai delicate prezentate mai sus, care se aseaza foarte bine pe trupul feminin si pastreaza in mod natural structura faldurilor intacta, indiferent de miscarile miresei. Din acelasi motiv este o optiune preferata si pentru crearea de cape si bolerouri. Taftaua poate fi mata sau lucioasa, dar intr-un mod discret, intrand in componenta tinutelor impozante, a rochiilor pentru mirese care afiseaza o atitudine regala, de regina a inimii lui si, in acea zi, a oricui. Taftaua are un fosnet distinctiv, ca pentru a-si anunta prezenta si a nu se lasa ignorata.
Brocartul – Este o tesatura bogata, incarcata, cu o textura foarte pronuntata, intrand, in general, in componenta rochiilor de mireasa mai degraba nonconformiste. Densitatea crescuta si amploarea ornamentelor il fac un material cumva de nisa, destinat rochiilor pentru sezonul rece si femeilor care nu se simt amenintate de o tinuta mai degraba incapatanata decat delicata, ce isi etaleaza ostentativ frumoasele imprimeuri, ca si cum ea ar fi vedeta zilei, nu mireasa.

Sifonul – Este un material moale si usor, extrem de lejer, care nu prea poate fi imblanzit pentru a respecta o forma, in afara de cea a trupului pe care il imbraca. De altfel, nici nu trebuie, fiindca tocmai in asta sta frumusetea lui, in senzatia de libertate pe care o imprima unei rochii de mireasa simple, emanand o vibratie de completa relaxare. Sifonul este elegant si confortabil, parca miscandu-se in bataia vantului si odata cu unduirea femeii. Li se potriveste foarte bine mireselor inalte, cu o silueta care nu are multe de ascuns.
Exista, bineinteles, si alte materiale la care designerii apeleaza pentru a-si transpune ideile asupra rochiei de mireasa ideale, in functie de model, croi, textura dorita, silueta miresei si anotimpul pentru care este gandita. Insa, in definitiv, rafinamentul nu este o chestiune de material, ci de atitudine.